Kırk yıl düşünsen aklına gelmeyecek, çıtır çerezlik, şipşak bilgiler edinmeye, ne dersin? Kim bilir, belki bir gün bu bilgilere ihtiyaç duyabilirsin. Hiç olmadı, arkadaşlarına anlatır, ne kadar kültürlü olduğunu gösterirsin:)
Gerçekten ıssız bir adaya düşsen, ne yapmalısın
Yağmur suyunu biriktirebilmek için kap olarak kullanabileceğin bir obje bulmalısın.
Bulunduğun adada kum tepeleri varsa, tatlı su genelde bu tepeciklerin arkasında bulunur. Toprağı kaz ve su için şansını dene.
Dikenli armut gibi bazı bitkiler, etli yapraklarında su tutar. Fakat bulduğun bitkilerin zehirli olmadığından emin olmalısın.
Eğer üzerinde kumaş varsa ondan, yoksa da çevrendeki herhangi bir yapraktan ya da ottan kendine bir şapka yap. Çünkü vücut ısının %20’sini başından kaybedersin.
Balıklar neden boğulmuyor
Balıklar, solungaçlarından içeri su pompalamak için ağızlarını açıp kapatırlar. Suyun içinde süzen şeylerin süzülmesi için su, balığın ağzından geçerek, solungaç dikenleri adı verilen solungaç süzgeç sistemine doğru hareket eder. Su içinde ince zarlar bulunan solungaçların arasından geçer. Bu zarlar suyun içindeki oksijeni alır ve karbondioksiti açığa çıkarır. Tıpkı akciğerlerimizin havadaki oksijeni alıp nefes verince de karbondioksiti dışarı çıkarması gibi.
Kan neden kırmızı
İnsan kanındaki kırmızı kan, hücreleri nedeniyle kırmızıdır. Bir tek damla kanda bu hücrelerden milyonlarca bulunur. Aslına bakarsan, kanımızın yarısından fazlası saydam ve sarımtrak bir sıvı olan plazmadan oluşur, ama kana tüm rengini veren bu kırmızı kan hücreleridir. Bu arada her kan kırmızı değildir. Örneğin, hamamböceklerinin kanı beyazdır, ahtapotların ve ıstakozların kanı mavidir, solucanların kanı yeşildir ve denizyıldızının kanı da sarımtraktır. İlginç, değil mi?
Olimpiyatlarda 100 metre yarışını hangi hayvan kazanır
Kuşlar kesinlikle sıralamada ilk üçe yerleşir. Çünkü bir doğan avını yakalamak için uçmaya başladığında, saatte 320 km hızla uçabilir. Bir ebabil kuşu saatte 177 km hız yapabilir ki, saatte 122 km hız yapabilen Çita onun yanında oldukça yavaş kalır. Balıkların en hızlısı ise yelken balığıdır. O da saatte 109 km hız yapabilir!
Çok yersen miden patlar mı
Miden, yediklerini depolamak için esneyebilen ve boş olduğunda büzülebilen bir balon gibidir. Sen bir şey yemeye başladığında, miden yiyecekleri parçalamak için salgı ve mide duvarını bu salgıdan korumak için kaygan bir madde olan mukoza üretir. Aynı zamanda midedeki kaslar sindirime yardımcı olmak için yiyecekleri ezer ve bağırsaklara doğru iter. Bir yetişkinin midesi yaklaşık 2 litre kadar yemek depolar. Hatta bir bu kadar daha ve daha fazlasını da kaldırabilir. Kısacası midenin patlaması imkansızdır, ama sen yine de beyninden gelen “doydun” sinyallerine kulak vermelisin:)
Bir ışık yılı ne kadar
Bir ışık yılı, ışığın bir yıl içerisinde boşlukta kat ettiği mesafedir. Işık saniyede yaklaşık 30.000 km hareket etiği için bir ışık yılı çok uzun bir mesafedir. Işık tek bir saniyede Dünya’nın etrafını 7,5 kez dönebilir. Bir yılda ışığın kat ettiği mesafe ise yaklaşık olarak 9.500.000.000.000 km’dir! Örneğin bize güneş dışında en yakın yıldız olan Proxima Centauri yaklaşık 4.2 ışık yılı uzaklıktadır. Dünyanın bulunduğu galaksi boydan boya yaklaşık olarak 100.000 ışık yılı uzunluğundadır. Çok uzak, değil mi:)
Hapşırığın gizemi
Hapşırdığında burnundaki milyonlarca pis zerrecik yaklaşık 65 km/s hızla dışarı fırlar. Ayrıca sadece bir hapşırıkta milyonlarca virüs bulunabilir. Bu yüzden hapşırırken mutlaka bir mendil kullanmalı, kullanmayanlara bunu kibarca söylemelisin.
Dünyanın en zengin insanı kim
William Gates dünyanın en zengin adamı olma unvanını elinde bulunduruyor. Arkadaşlarının Bill değdi William Gates, kendi kurmuş olduğu uluslar arası bir şirket olan Microsoft sayesinde bu serveti elde etti. Bu kadar çok parası olan bir insanın yatları, katları, jetleri olmasını beklersin, değil mi? Ama o, yeşil dolarlarını sanat eserlerine ve hayır işlerine yatırmaktan zevk alıyor. Keşke herkes böyle olsa!
Pırt neden kötü kokuyor
Mide gazı pek çok değişik gazdan oluşur. Örneğin karbondioksit midede en çok bulunan gazdır. Tamamen kokusuzdur fakat sülfür ile tepkimeye girerek, bozuk yumurta gibi kokan hidrojen sülfürünü oluşturur. Ne kadar çok sülfür içeren yemek yersen, pırtın da o kadar kötü kokar şekerim:) Bazılarımızın gazında da metan bulunur. Bu gaz bakteriler tarafından üretilir ve çok kolay yanar. Sen her ihtimale karşı pırt yapan birinin yanına ateşle yaklaşmamalısın yani:) Nitrojen ve oksijen de pırtta yer alan diğer gazlardır. Nitrojen daha çok yuttuğumuz havadan kaynaklanır, kendi başına kötü kokmaz, ama diğer gazlarla tepkimeye girince bir felakete dönüşür. Oksijen ise pırtta en az bulunan gazdır, çünkü vücudumuz oksijeni emmeyi tercih eder.
İstiridyeler nasıl inci yapar
İstiridye yavruları büyüdükçe tabii ki kabukları da büyür. Kabuklarının büyümesini sağlayan şey ise yedikleri maddelerdeki minerallerden elde ettikleri sedef adı verilen bir maddedir. Özellikle de dalgalı sularda yaşıyorlarsa, bazen istiridyelerin kabuklarının içine küçük taşlar girer. Bu durumda istiridye rahatsız olduğu için içindeki küçük taşı kabuklarını yapmak için kullandığı sedefle kaplar. Kat kat sedefle ördüğü bu minicik taş da bir topa dönüşür ve en sonunda bir inci haline gelir. Doğal incilerin yanında, inci üreticilerinin istiridye kabuğunun içine bilerek yerleştirdiği maddelerden ortaya çıkan “kültür” yani çakma inciler de vardır. Sonuç aynı olur, ama doğal inciler daha ender bulunduğu için daha pahalıdır.